Information for students and staff about the coronavirus


Svi studenti i osoblje na Univerzitetu u Sarajevu se savjetuju da poštuju preporuke Agencije za javno zdravstvo BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH. Univerzitet i svi njegovi fakulteti i dalje djeluje kao i obično, povećavajući spremnost i pomno prateći razvoj širenja novog koronavirusa.


Naredbe Kriznog štaba KS 11.03.2020


Naredbe Kriznog štaba KS 10.03.2020


Saopštenje od 09.03.2020

Sarajevo, 09.03.2020

Cijeneći trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu i Bosni i Hercegovini, te uzimajuću u obzir činjenicu da se situacija svakodnevno mijenja vezano za širenje koronavirusa (COVID-19), Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva uputio je novu Naredbu prema kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva u kojoj, između ostalog, stoji:

• Nalaže se kantonalnim kriznim stožerima da zabrane posjete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne skrbi koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području kantona.

• Preporučuje se da se ne održavaju javni skupovi na području Federacije BiH i kantona. Pod javnim skupom smatra se svako organizirano okupljanje građana koje se održava na za to prikladnom prostoru sukladno propisima o javnom okupljanju.

• Preporučuje se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se najprije liječnika kontaktirati telefonom, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

• Nalaže se kantonalnim kriznim stožerima da u zdravstvenim ustanovama na području kantona obustave redovite specijalističko-konzultativne preglede, a neophodne specijalističko-konsultativne preglede, obavljati po procjeni specijaliste.

Navedene mjere, odnosno preporuke se izdaju u cilju zaštite zdravlja najranjivije populacije u zajednici, a prema dosadašnjim dostupnim podacima to su osobe starije dobi i osobe s kroničnim oboljenjima, te izbjegavanje događaja koji bi doveli do ubrzanog širenja infekcije, kao što su epidemije u zdravstvenoj ustanovi i veći javni događaji, naročito s međunarodnim učešćem.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane Federacije BiH na maksimalnu odgovornost prema svom i zdravlju drugih, te da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne zdravstvene instiitucije i ustanove.

Najučnikovitiji način da zaštitite sebe i druge jeste da se pridržavate slijedećeg:

• Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola,
• Držite distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu ili imaju povišenu temperaturu,
• Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama,
• Prilikom kašljanja ili kihanja trebate prekriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.

Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, telefonom se obratite kantonalnom zavodu za javno zdravstvo kako biste dobili dalje instrukcije.

Napominjemo da na području Federacije BiH nije registriran nijedan potvrđen slučaj bolesti od koronavirusa (COVID-19), a nadležne zdravstvene službe prate situaciju I provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora.

Obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, tako će se u skladu s razvojem situacije mijenjati i mjere i preporuke.

Pozivamo medije da odgovorno izvještavaju o novom koronavirusu (COVID-19) i da u skladu s mogućnostima objavljuju mjere osobne prevencije.

izvor: http://www.fmoh.gov.ba/


Prvi slučajevi korona virusa u BiH podigli nivo pripravnosti zdravstvenih ustanova u KS

Sarajevo, 05.03.2020

Pojava prvih oboljelih od korona virusa u Bosni i Hercegovini, tačnije u Banja Luci podigao je nivo pripravnosti Kriznog  štaba Ministarstva zdravstva KS  koji sa dodatnom pažnjom prati dalji razvoj situacije.

Još jednom se podcrtavaju i naglašavaju uputstva i preporuke stanovništvu kako u dijelu preventive tako i u slučajevima sumnje na pojavu bolesti.

Kako se naglašava i sa entiteskih nivoa, nema mjesta panici te se upućuje poziv svima da se ovim situacijama postupa odgovorno i profesionalno. Ponašanje stanovništva ima veliku ulogu u zajedničkim naporima protiv pojave i širenja virusa.

Još jednom naglašavamo da osobe koje imaju respiratorne zdravstvene probleme te sumnjaju na potencijalnu zarazu, NE TREBAJU dolaziti u zdravstvene ustanove, domove zdravlja, bolnice. Takve osobe moraju se javiti na dežurne telefone Zavoda za javno zdravstvo KS koji su objavljeni u medijima, službenim web stranicama zdravstvenih ustanova i na službenoj stranici Vlade KS.

Još jednom upućujemo osobe koje imaju sumjnje na bolest da se zbog preporuka o daljem postupanju jave na telefone:

+387 62 086 282
+387 62 030 778
+387 62 030 796
+387 62 030 728

Na snazi su i dalje mjere pojačanog zdravstvenog nadzora nad osobama koje dolaze iz zemalja gdje je potvrđeno prisustvno korona virusa.

Takođe, ostaju i  preporuke  Kriznog štaba KS da najmlađi,  djeca i uposleni  u slučajevima  sezonskih respiratornih simptoma ne dolaze u vrtiće i  škole te da se obustava posjeta osobama u staračkim domovima.

Za sutra ujutro, u petak 06. 03  je zakazan sastanak Kriznog štaba KS  sa kojeg će javnost biti upućene i preporuke daljeg djelovanja u trenutnim okolnostima.

izvor: vlada.ks.gov.ba


Epidemiološka situacija u federaciji BiH - 05.03.2020. godine

Sarajevo, 05.03.2020

Na području Federacije Bosne i Hercegovine do sada nije registriran slučaj bolesti izazvan novim koronavirusom (COVID-19).

U FBiH se u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), a po Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH, s ciljem ranog otkrivanja mogućih slučajeva COVID-19.

To podrazumijeva „ulazni screening“ za putnike koji dolaze sa područja Kine, Italije, Južne Koreje i Irana u smislu da putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke i broj telefona koji trebaju kontaktirati u slučaju pojave simptoma bolesti. Strani i bh. državljani sa stalnim ili privremenim boravkom u Federaciji BiH, a koji se vraćaju s područja Kine, Italije, Južne Koreje i Irana se u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima stavljaju pod zdravstveni nadzor (obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana). Trenutno je na području FBiH 248 osoba pod zdravstvenim, odnosno epidemiološkim nadzorom.

Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, telefonom se obratite kantonalnom zavodu za javno zdravstvo kako biste dobili dalje instrukcije.

Pratite preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području Federacije BiH.

Obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, tako će se u skladu s razvojem situacije mijenjati i mjere i preporuke.

Pozivamo medije da odgovorno izvještavaju o novom koronavirusu (COVID-19) i da u skladu s mogućnostima objavljuju mjere lične prevencije.

PREPORUKE ZA STANOVNIŠTVO

Pazite na svoje i zdravlje ljudi oko vas tako što ćete se pridržavati slijedećeg:

  • Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%)

Zašto? Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse koji mogu biti na vašim rukama.

  • Održavati socijalnu distancu

Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.

Zašto? Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu možete udahnuti te kapljice uključujući COVID-19 virus ako je osoba koja kašlje zaražena.

  • Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama

Zašto? Dohvaćamo brojne površine i rukama možemo pokupiti i viruse. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje.

  • Pridržavati se respiratorne higijene

To znači da prilikom kašljanja ili kihanja trebate prekriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.

Zašto? Respiratorne kapljice šire virus. Pridržavajući se navedenog štitite ljude oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.
izvor: http://www.fmoh.gov.ba/


Epidemiološka situacija u svijetu - 05.03.2020. godine

Sarajevo, 05.03.2020

Potvrđenih broj oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu 95.333, broj smrtnih slučajeva 3.282 (izvor Svjetska zdravstvena organizacija). Od toga u Kini 80.565 (3015 smrtnih slučajeva).

Broj oboljelih u Europskoj regiji: Italija (3089), Francuska (282), Njemačka (262), Španija (198), Ujedinjeno Kraljevstvo (89), Švicarska (56), Norveška (56), Austrija (37), Holandija (38), Švedska (35), Izrael (15), Hrvatska (9), Island (26), San Marino (16), Belgija (23), Finska (7), Grčka (9), Danska (10), Azerbejdžan (3), Čеškа Rеpublikа (5), Gruzija (3), Rumunija (4), Rusija (3), Portugal (7), Andora (1), Armenija (1), Bjelorusija (6), Mađarska (2), Estonija (2), BiH (2), Irska (2), Latvija (1), Litvanija (1), Luksemburg (1), Monako (1), Sјеvеrnа Mаkеdоniја (1), Polska (1), Ukrajina (1), Slovenija (1), Lihtenštajn (1).

Od ostalih zemalja svijeta ističemo Južnu Koreju sa 5.766 oboljelih, Iran (2.922) i Japan (317). Detaljnije po zemljama možete pronaći na linku Svjetske zdravstvene organizacije OVDJE.

izvor: http://www.fmoh.gov.ba/


   TOP  

Copyright © 2021 MEF. All rights reserved | Developed by SB