Razvojno edukativni centar za savremene tehnologije u drvnoj industriji

Mašinski fakultet u Sarajevu u saradnji sa USAID WHAM i Federalnim zavodom za zapošljavanje pokrenuo je projekat pod nazivom: “Razvojno edukativni centar za savremene tehnologije u drvnoj industriji“ (RECDI).

Fokus projekta je specijalističko obrazovanje, odnosno stručna obuka u cilju osposobljavanja i prekvalifikacije odraslih osoba koje su nezaposlene, te radnika zaposlenih u drvnom sektoru koji imaju potrebu za dokvalifikaciju ili doobuku u pojedinim tehnološkim procesima drvne  industrije.  Obuka se sastoji iz stručnih i praktičnih znanja koji se realizuju kroz module, čiji se sadržaj definiše u dogovoru sa partnerima projekta, privrednim subjektima, te polaznicima obuke.

RECDI

Trenutno je na Mašinskom fakultetu Sarajevo u toku stručna obuka iz modula “Savremene tehnologije konstruisanja i proizvodnje namještaja” koja obuhvata sljedeće tematske cjeline:

  • Građa i svojstva drveta i pločastih materijala,
  • Osnove oblikovanja i konstruisanja namještaja,
  • Priprema proizvodnje,
  • Tehnologija proizvodnje namještaja,
  • Konstruisanje pomoću računara primjenom programskih paketa: AutoCAD, Solid works i specijalne verzije SWOOD koji je namjenjen za drvnu industriju,
  • CNC programiranje.

Fond sati obuke je 240.  Nastava se odvija petkom u popodnevnim satima i subotom.Nakon završetka obuke i položenog testa, polaznici će dobiti CERTIFIKAT izdat od strane Mašinskog fakulteta Sarajevo.Polaznici obuke imaju priliku da se predstave preduzećima drvne industrije u cilju njihovog zapošljavanja.

IZJAVE POLAZNIKA OBUKE

Od stručne obuke u cilju osposobljavanja i prekvalifikacije nezaposlenih osoba očekujem da steknem nova znanja i vještine u drvnoj industriji. Ova obuka mi je već pomogla da utvrdim i proširim razinu vlastitog znanja kroz izvanredna predavanja profesora s Fakulteta, kako kroz teoriju tako i kroz savjete i lična iskustva u praksi rada. Moja daljna očekivanja su usmjerena na što više rada kroz praksu i primjere, i moj krajnji cilj obuke je zapošljavanje.”
Amila Miljković

Kao polaznik CNC obuke na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevo želim da pohvalim obuku koju sam upisao. Prodavači na obuci su odlični, sa odličnim temama iz nauke i praktične nastave. Smatram da će mi ovaj program obuke koji sam upisao uveliko pomoći da steknem odlično znanje oko CNC mašina, upravljanja i programiranja CNC mašina. Smatram da ću po završetku obuke postati konkurentan na tržišta rada i dobiti priliku preko ove obuke da radim ovaj posao i zarađujem u BiH.”
Denis Bilajac

Ovom prilikom želim istaknuti da prilikom prijavljivanja na "Stručnu obuku" nisam mogla pretpostaviti da će obuka biti sveohuhvatna, raznovrsna, zanimljiva, a tek je mjesec dana prošlo. Vjerovatno slijedi još intenzivniji rad i učenje. Takodjer bih istakla da bih voljela da je više časova AutoCAD-a ili da je bilo i do dva tri puta sedmicno po sat vremena programiranja. Što se tiče zaposlenja, sve nade ulažem u ovu obuku koja bi mi trebala pomoći da se lakše zaposlim.”
Sunita Koristović

VIŠE INFORMACIJA

Više informacija o projektu možete dobiti od voditelja projekta prof. dr. Murčo Obućina putem e-maila: obucina@mef.unsa.ba, ili na mobitel: 061 135 095.


   VRH  

Copyright © 2020 MEF. All rights reserved | Developed by SB